Rok 1988
v Jihomoravských pekárnách,
s.p. Brno, závod 06 Kyjov
Výrobu a zásobování obyvatel chlebem, pečivem a
cukrářskými výrobky obstarávalo 338 pracovníků. Do plánovaného stavu chyběly
v závodě 4 pracovní síly. V letošním roce bylo plnění ekonomických
ukazatelů ovlivňováno po celý rok prováděnou rekonstrukcí pekárny 6-2/47 Hodonín.
Plán pro rok 1988 byl přejímán s tím, že pekárna bude uvedena do provozu
1.5.1988, ale termín dodržen nebyl. Svůj podíl na ovlivnění plánu měla i
rekonstrukce cukrárny 6-3/5 Veselí, která v plánu zahrnuta nebyla. Z těchto
důvodů závod hlavní ekonomické ukazatele nesplnil.
Po zohlednění vlivu spotřeby nejakostních mouk byly upravené
vlastní výkony splněny ve výši 21.894.000 Kčs, tj. 100,25 %, zisk ve výši
2.928.700 Kčs, tj. 100,75 %. Produktivita splněna na 101,43 %, plán práce přes čas
byl překročen o 10,35 % v souvislosti s rekonstrukcí pekárny Hodonín a pro
nižší stav pracovníků. Dodávky do tržních fondů v MC byly v roce 1988
splněny na 100,2 % ve výši 85.426.000 Kčs, byly o 1.600.000 Kčs vyšší oproti roku
1987.
V roce 1988 bylo v závodě 06 v Kyjově vyrobeno:
Chleba celkem 6.634,2 tun, plnění 95,88 %. Z této celkové výroby bylo vyrobeno
kmínového chleba 25,74 %, výběrového 56,34 %, domácího 17,48 %, žitného chleba
0,12 % a Grahamu 0,32 %. Pečiva bylo vyrobeno celkem 5.364,1 tun, z toho běžné
pečivo 3.134,7 tuny, plnění na 98,93 %, kávový rohlík 1.148,4, plnění na 285,2 %,
ostatního jemného pečiva vyrobeno 1.081 tun, tj. 95,58 %, v tom zahrnuto tukové
432,4 tuny – 83,96 %, máslové 648,6 tuny, tj.plnění na 105,29 %. Jemných tyčinek
bylo vyrobeno 12,5 tuny, tj. 125 %, strouhanka 8,3 tuny – 103,75 %.
Cukrářských výrobků bylo vyrobeno 446 tun, tj. splněno na 97,59
%. Z toho vyrobily cukrárny 342,4 tuny, splněno na 93,29 %, pekárny vyrobily 103,6
tun, čímž splnily na 115,11 %.
Jsou to kvanta tun, které pekaři i cukráři vyrobili, za celý rok
napekli, hlavně jednu z hlavních potravin, chleba, který nikdy nechybí na stolech
našich domácností, dále pečivo, rohlík nebo dalamánek a jiné druhy a nakonec při
různých příležitostech nechybí ani zákusky z cukráren…
Pro výrobu v pekárnách i cukrárnách je hlavní surovinou
mouka. Pšeničné mouky byly dodávány ze mlýna Kyjov a žitné ze Židlochovic dle
požadavků závodu. K-směsi a instantní mouky dodával mlýn Rosice u Brna. Diapoly
dodával rovněž mlýn Rosice dle požadavků závodu. Zvýšil se odběr diapolu XI. na
výrobu tukového rohlíku, který vyrábějí provozovny Boršov a Archlebov. Pokud
závod v průběhu roku reklamoval kvalitu K-směsi světlé i tmavé, byla řešena
výměnou výrobků – dodávek.
Reklamace na konzervárenské výrobky ze Sloko Uherské Hradiště
byla jediná, těžkosti byly s dodávkou meruněk v mezisklizňovém období.
Reklamace na mlékárenské výrobky se týkaly tvarohu,byly řešeny výměnou dodávky.
Vyskytly se nedostatky v zásobování cukrem, výpadky byly i
s dodávkami tuků. Dodávky surovin z dovozu byly opožďovány a nebyly
dodávány ani v požadovaném množství. Týkalo se to kokosu, kakaa, podzemnice a
vlašských jader z hlavního skladu Brna – Komárova. Vedení závodu si
ztěžovalo i na špatnou situaci v zásobování desinfekčními prostředky,
pracovními oděvy a pomůckami. Situaci se zásobováním surovin zhoršují ještě
nedostatečné skladovací prostory. Neutěšenou situaci neodstraní dle názoru vedení
závodu ani nové skladovací prostory, upravené v Komenského ulici.
Ve zlepšovatelském hnutí bylo podáno 12 zlepšovacích návrhů. 3
zlepšovací návrhy byly realizovány, 10 návrhů řeší zlepšení výrobního a
pracovního prostředí. 3 zlepšovací návrhy přinášejí ekonomický prospěch.
V závodě prováděli rozbory výroby a inovace, zabývali se
otázkou jakosti, prováděli rozbor provádění a plnění racionalizačních
opatření, nákladů závodu a středisek. Hodnotili spotřebu paliv a energií a
v neposlední řadě se zabývali stavem hygieny a sanitace, bezpečností a ochranou
zdraví při práci, kontrolní činností uplynulého roku.
Ve zmetkovém řízení bylo řešeno porušení technologické kázně
v provozovně Boršov. Část škody vzniklé výrobou nestandardního kmínového
chleba byla uhrazena pracovníkem, který škodu způsobil. V podobném případě
musel škodu uhradit nesvědomitý pracovník. Závodovou komisí jakosti bylo letos
v červnu pozastaveno 1.600 karlovarských rohlíků pro nízkou váhu. Část škody
nahradili dva pracovníci, kteří ji způsobili nízkou navážkou těsta.
Stížnosti a připomínky – připomínky byly tři: 7.10. si
ztěžoval občan Archlebova na nízkou hmotnost chleba. Bylo učiněno nápravné
opatření. 12.10. že do prodeje je dodáván chléb s označením předešlého
dne. Prošetřeno, chléb odpovídá ČSN. 1.11. zapečený motouz v rohlíku –
zaslán omluvný dopis s náhradou za nekvalitní pečivo. Jiné stížnosti závod
nedostal.