Rok 1988 v Jihomoravských pekárnách,
s.p. Brno, závod 06 Kyjov


    Výrobu a zásobování obyvatel chlebem, pečivem a cukrářskými výrobky obstarávalo 338 pracovníků. Do plánovaného stavu chyběly v závodě 4 pracovní síly. V letošním roce bylo plnění ekonomických ukazatelů ovlivňováno po celý rok prováděnou rekonstrukcí pekárny 6-2/47 Hodonín. Plán pro rok 1988 byl přejímán s tím, že pekárna bude uvedena do provozu 1.5.1988, ale termín dodržen nebyl. Svůj podíl na ovlivnění plánu měla i rekonstrukce cukrárny 6-3/5 Veselí, která v plánu zahrnuta nebyla. Z těchto důvodů závod hlavní ekonomické ukazatele nesplnil.
    Po zohlednění vlivu spotřeby nejakostních mouk byly upravené vlastní výkony splněny ve výši 21.894.000 Kčs, tj. 100,25 %, zisk ve výši 2.928.700 Kčs, tj. 100,75 %. Produktivita splněna na 101,43 %, plán práce přes čas byl překročen o 10,35 % v souvislosti s rekonstrukcí pekárny Hodonín a pro nižší stav pracovníků. Dodávky do tržních fondů v MC byly v roce 1988 splněny na 100,2 % ve výši 85.426.000 Kčs, byly o 1.600.000 Kčs vyšší oproti roku 1987.
    V roce 1988 bylo v závodě 06 v Kyjově vyrobeno: Chleba celkem 6.634,2 tun, plnění 95,88 %. Z této celkové výroby bylo vyrobeno kmínového chleba 25,74 %, výběrového 56,34 %, domácího 17,48 %, žitného chleba 0,12 % a Grahamu 0,32 %. Pečiva bylo vyrobeno celkem 5.364,1 tun, z toho běžné pečivo 3.134,7 tuny, plnění na 98,93 %, kávový rohlík 1.148,4, plnění na 285,2 %, ostatního jemného pečiva vyrobeno 1.081 tun, tj. 95,58 %, v tom zahrnuto tukové 432,4 tuny – 83,96 %, máslové 648,6 tuny, tj.plnění na 105,29 %. Jemných tyčinek bylo vyrobeno 12,5 tuny, tj. 125 %, strouhanka 8,3 tuny – 103,75 %.
    Cukrářských výrobků bylo vyrobeno 446 tun, tj. splněno na 97,59 %. Z toho vyrobily cukrárny 342,4 tuny, splněno na 93,29 %, pekárny vyrobily 103,6 tun, čímž splnily na 115,11 %.
    Jsou to kvanta tun, které pekaři i cukráři vyrobili, za celý rok napekli, hlavně jednu z hlavních potravin, chleba, který nikdy nechybí na stolech našich domácností, dále pečivo, rohlík nebo dalamánek a jiné druhy a nakonec při různých příležitostech nechybí ani zákusky z cukráren…
    Pro výrobu v pekárnách i cukrárnách je hlavní surovinou mouka. Pšeničné mouky byly dodávány ze mlýna Kyjov a žitné ze Židlochovic dle požadavků závodu. K-směsi a instantní mouky dodával mlýn Rosice u Brna. Diapoly dodával rovněž mlýn Rosice dle požadavků závodu. Zvýšil se odběr diapolu XI. na výrobu tukového rohlíku, který vyrábějí provozovny Boršov a Archlebov. Pokud závod v průběhu roku reklamoval kvalitu K-směsi světlé i tmavé, byla řešena výměnou výrobků – dodávek.
    Reklamace na konzervárenské výrobky ze Sloko Uherské Hradiště byla jediná, těžkosti byly s dodávkou meruněk v mezisklizňovém období. Reklamace na mlékárenské výrobky se týkaly tvarohu,byly řešeny výměnou dodávky.
    Vyskytly se nedostatky v zásobování cukrem, výpadky byly i s dodávkami tuků. Dodávky surovin z dovozu byly opožďovány a nebyly dodávány ani v požadovaném množství. Týkalo se to kokosu, kakaa, podzemnice a vlašských jader z hlavního skladu Brna – Komárova. Vedení závodu si ztěžovalo i na špatnou situaci v zásobování desinfekčními prostředky, pracovními oděvy a pomůckami. Situaci se zásobováním surovin zhoršují ještě nedostatečné skladovací prostory. Neutěšenou situaci neodstraní dle názoru vedení závodu ani nové skladovací prostory, upravené v Komenského ulici.
    Ve zlepšovatelském hnutí bylo podáno 12 zlepšovacích návrhů. 3 zlepšovací návrhy byly realizovány, 10 návrhů řeší zlepšení výrobního a pracovního prostředí. 3 zlepšovací návrhy přinášejí ekonomický prospěch.
    V závodě prováděli rozbory výroby a inovace, zabývali se otázkou jakosti, prováděli rozbor provádění a plnění racionalizačních opatření, nákladů závodu a středisek. Hodnotili spotřebu paliv a energií a v neposlední řadě se zabývali stavem hygieny a sanitace, bezpečností a ochranou zdraví při práci, kontrolní činností uplynulého roku.
    Ve zmetkovém řízení bylo řešeno porušení technologické kázně v provozovně Boršov. Část škody vzniklé výrobou nestandardního kmínového chleba byla uhrazena pracovníkem, který škodu způsobil. V podobném případě musel škodu uhradit nesvědomitý pracovník. Závodovou komisí jakosti bylo letos v červnu pozastaveno 1.600 karlovarských rohlíků pro nízkou váhu. Část škody nahradili dva pracovníci, kteří ji způsobili nízkou navážkou těsta.
    Stížnosti a připomínky – připomínky byly tři: 7.10. si ztěžoval občan Archlebova na nízkou hmotnost chleba. Bylo učiněno nápravné opatření. 12.10. že do prodeje je dodáván chléb s označením předešlého dne. Prošetřeno, chléb odpovídá ČSN. 1.11. zapečený motouz v rohlíku – zaslán omluvný dopis s náhradou za nekvalitní pečivo. Jiné stížnosti závod nedostal.


pokračuj