Město

Na úřad lze vyrazit i s občankou v mobilu

foto
Vytvořeno:

Městský úřad Kyjov v polovině května spustil službu ověřování totožnosti prostřednictvím aplikace eDoklady. Ta lidem umožňuje vytvoření elektronického občanského průkazu v mobilním telefonu, který je při prokazování plnohodnotnou náhradou klasické pastové kartičky.

Kyjovská radnice k projektu eDoklady přistoupila o téměř 2 měsíce dříve, než jí ukládá zákon. Ten počítá s tím, že občanku v mobilu budou obce a města povinně uznávat od 1. července 2024. „S mírným předstihem jsme začali proto, abychom v průběhu června doladili případné potíže s implementací a byli tak plnohodnotně připraveni na tuto legislativní změnu. Od poloviny května jsou na přijímání občanek v mobilu připraveni pracovníci na přepážkách i dalších pracovištích, na kterých dochází ke kontaktu úředníků s klienty,“ vysvětluje tajemník kyjovského úřadu Filip Zdražil a dodává, že možnost prokazování návštěvníků prostřednictvím standardní plastové občanky nadále platí a platit bude.

JAK TO V PRAXI FUNGUJE? 

Základním předpokladem je stažení aplikace eDoklady do mobilního telefonu. Aplikace je zdarma dostupná v oficiálních obchodech Google Play a App Store. Následná registrace, během níž dojde k vytvoření digitálního stejnopisu občanky, zabere jen několik minut. Po příchodu na úřad si návštěvník aplikaci otevře a prostřednictvím ní načte speciální QR kód, který mu pracovníci přepážky poskytnou. Tím dojde ke ztotožnění. „Občanku v mobilu akceptují i kolegové pracující v terénu, stejně tak strážníci. Místo papíru s vytištěným QR kódem jsou vybaveni mobilním telefonem, v němž mají aplikaci taktéž nainstalovánu a mohou tak ztotožnění provést prostřednictvím bluetooth propojení obou mobilů přímo na místě,“ dodává Zdražil.

Aplikace eDoklady zajišťuje bezpečné uchování osobních údajů a minimalizuje rizika ztráty či krádeže fyzického dokladu. Více informací k projektu je dostupných na webu https://edoklady.gov.cz

Mohlo by Vás zajímat